جزئیات نخلفروشی نخلداران به کشورهای عربی
به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت تعاون خبرگزاری آنا، طی روزهای اخیر حرفوحدیثهای زیادی که درباره نخلفروشی در استانهای جنوبی مطرحشده، واکنشهای زیادی را در پی داشته است.
نخل همواره جزو یکی از نمادهای خوزستان به شمار میرفته و در بین مردم این استان ارجوقرب زیادی داشته است و بخشی از معیشت مردم این استان از طریق نخلستانها تأمین میشود بر این اساس خبر فروش نخل در این استان موجب تعجب شده است.
دراینبین تأیید و تکذیبهایی صورت گرفته است و حرفهای متناقضی مطرحشده است، برخی کمآبی و بیآبی را دلیل فروش عنوان کردند و برخی نیز منکر وجود نخلفروشی شدند.
فروش نخل به کشورهای عربی تأیید شد
محسن رشید فرخی، رئیس انجمن ملی خرما ضمن تأیید خبر فروش نخل به کشورهای عربی میگوید «خشکسالی و شوری آب منطقه، نخلها را نیمهجان کرده و نخلها را در آستانه خشک شدن قرار داده و نخلداران بهناچار مجبور شدند نخلهای خود را بفروشند.
وی با بیاطلاعی از قیمتی که این نخلها به فروش میرسند بیان میکند «احتمالاً کشورهای عربی این نخلها را بهعنوان تزئین در برخی مکانها استفاده میکنند».
در مقابل تورج نوروزی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان درباره نخلفروشی اظهار میکند «در خوزستان گزارشی از فروش نخل به کشورهای حاشیه خلیجفارس به دلیل کمبود آب نداشتهایم و این اتفاق رخ نداده است و این موضوع را تکذیب میکنیم».
وی میگوید «در یکی از استانهای جنوبی کشور به دلیل مشکلاتی که در تأمین آب وجود داشته، برخی از نخلداران اقدام به فروش نخلهای خود به کشورهای حاشیه خلیجفارس کردهاند اما در خوزستان چنین مسئلهای نبوده است».
نوروزی ادامه میدهد «گاهی نخلداران بهصورت بسیار محدود اقدام به چنین کاری میکنند و این کار به دلیل موردپسند نبودن رقم نخل موردنظر برای نخلدار و یا فروش نخلها به ادارات و شهرداریهای متقاضی است».
فروش نخل به دلیل نامرغوب بودن
علی بهرامنژاد، بخشدار ارم استان بوشهر نیز میگوید «گاهی نخلداران به دلیل نامرغوب بودن گونه، نر بودن و پیر بودن درخت به دنبال جایگزینی گونههای جدید باارزش اقتصادی بالاتر هستند».
وی تصریح میکند «قیمت یک اصله نخل در باغات این بخش بالغ بر ۵۰ میلیون ریال است و ادعای فروش هر اصله نخل به بهای ۱۵میلیون ریال دور از ذهن به نظر میرسد».
بیشتر بخوانید:
نخلستان متروکه دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدشهر به ثمر نشست
درحالیکه دلیل فروش نخل بیشتر به موضوع کمآبی و یا بیآبی ارتباط دادهشده است به نظر میرسد موضوعات اقتصادی در فروش نخیلات تأثیر بسزایی دارد.
سود نخلداران در نظر گرفته نمیشود
جاسم حزباوی، رئیس هیئتمدیره اتحادیه نخلداران استان خوزستان پیشتر از عدم خرید بموقع خرما از نخلداران گلایه کرد و میگوید «مردادماه فصل تعیین قیمت است و هرساله با استانداری، جهاد کشاورزی، تعاون روستایی و کارگاههای بستهبندی جلساتی برگزار میشود و آنالیز قیمتی برای شهرستانهای خرماخیز آبادان، خرمشهر، شادگان، ماهشهر و اهواز میدهند که بدون در نظر گرفتن سود کشاورز است. کسی در هیچ جای دنیا پیدا نمیشود که کار کند و سودش را در نظر نگیرد و این بلا فقط بر سر کشاورز نخلکار آمده است. سال گذشته ما آنالیز خرمای استعمران درجهیک را کیلویی ۱۲ هزار تومان داشتهایم و آقایان اتحادیه خشکبار زیر بار نرفتند و گفتند ما هفت هزار و ۳۰۰ تومان میخریم. یعنی هیچ اهمیتی هم برای کسانی که این آنالیز را تهیه کردند قائل نشدند».
فروش نخل برای امرارمعاش
عبدالله ایزدپناه نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی نیز درباره فروش نخلها عنوان میکند «برخی از مردم که آبی برای آبیاری نخلستانهای خود در اختیار ندارند و دچار مشکلات معیشتی هستند، ناچارند که برای امرار معاش تا زمانی که نخلها هنوز بهطور کامل از بین نرفتهاند، آنها را از ریشه درآورند و به کشورهای عربی بفروشند».
خسرو عمرانی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با تکذیب فروش نخل به دلیل بیآبی میگوید «اینکه گفته میشود به جهت بیآبی، نخلها صادر میشود، صحیح نیست. صادرات هر نوع نخلی، قانونی نبوده و برخی از نخلها قابل صادرات هستند.»
وی بابیان اینکه گرفتن مجوز صادرات نخل فرآیند سختگیرانهای دارد اعلام میکند «این نخلها اجازه صادرات داشتهاند.»
به نظر میرسد باید مسئولان مربوطه در این حوزه هر چه سریعتر برای رفع مشکلات نخلداران اقدامات جدی را در دستور کار قرار دهند تا مانع از بین رفتن نخلستانهای جنوب کشور شوند.
نخلستانهایی که علاوه بر اینکه معیشت بخش زیادی از مردم جنوب کشور را تأمین میکند، ارزآوری نیز برای کشور دارد و قطعاً فروش نخلها به سایر کشورها نهتنها اقتصاد کشور را تهدید خواهد کرد بلکه از بین رفتن نخلستانها موجب خالی شدن روستاها از سکنه خواهد شد و قطعاً عواقب امنیتی نیز برای کشور خواهد داشت.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/